Tuesday, May 11, 2010

Nigella wannabe : let's make pancake

The ingredients


I dont normally make breakfast on weekends..my kids prefer McD compared to mommy's cook:( but last saturday I woke up slightly early and while waiting for them to wake up I browsed through my collection of recipe books..and got inspired by Nigella..


I saw the recipe from the Nigella bites..and made a little bit alteration..

Ingredients
2 cups of flour (depending on the batter..dont let it too runny or thick)
2 eggs
1 1/2 tablespoon of mauripan (yeast)
1 table spoon of salt
1 table spoon of sugar
50g of butter (melted)
1 cup of fresh milk

Methods

melt the butter in a pan using a low heat, and put it aside

Separately, mix the beaten egg, sugar, salt, Mauripan, milk, melted butter...

Finally add in flour bit by bit..mix them well


Leave the mixture for at least 30 mins..my case I accidently left for close to 2 hours as I went out jogging at the park with the kids..

Put a little bit of butter in the pan, then you cook in a low to medium heat depending on the size of the pancakes..

Pour the batter onto the pan, after 2-4 minutes or after the batter starts to bubble..
when the bubbles are even throughout the pancake you can carefully flip them over.


Once cooked, remove from the pan and top it up with butter and syrup...

you can use the maple syrup or just butter or with jam...depends on your liking:)

note :
Mauripan is so called my mom's secret recipe for doughnut, bread and even pan-cake..and she swears by this Mauripan:)


the final product:)



until we meet again..take care peeps:)



16 comments:

Ella said...

menjadilah ur pancake..nampak gebu.
i last weekend buat pancake msia aka lempeng.
makan cicah ngan sambal tumis..

My son plak makan lempeng cicah dgn gula..

CiKaYu said...

looks yummy lah....i buat dari kotak je. suka cicah with peanut butter...sedapnyeeeeee

honeylanz said...

mkn dgn jem strawberry pun sedap :D

screamingmommy said...

Ella : gebu tu hasil Mauripan sebenarnya:)

Cik Ayu : I kekadang saja suka nak susahkan diri:) n yess..peanut butter pon sodaaap:)

honeylanz : yes beb:) makan dgn jam yummm!!!

bitsANDpieces said...

pancakes look yummy..gebu pulak tuh.. mauripan tuh senang ke nak dapt?

screamingmommy said...

BnP : not all shops ada...so sometimes kalau jumpa i just beli a few, stock-up kat rumah:)

Eti said...

Yummm I love pancakes on weekend. My kids too! I ada recipe yg tak yah pakai yeast found in the internet. Jadik jugak! He!he!

fizamior said...

sedapnyeeeeee....hihihihihi.....
me also always inspired by nigella.. tp xde lah hari2 nak memasak..hahahahahaha....

honeylanz said...

hmm sbb i dah 3-4 x duk mai tgk pic..mlm ni haruss try nih :D

ICA said...

wow...looks so good and yummy....

screamingmommy said...

Eti : hi beb, I pulak kalau try apa2 tak guna yeast sure jadik lempeng penyek:) haa..haa

Fiza : yess..tell me about it..beli buku..watching her prog...berangan, sometimes I asked myself..kenapa laa tak ambik hotel catering dulu2:)

Honeylanz : beb, kena masak tu..nanti mengidam lak:)

ICA : yummm..mmg yumm beb, thanks to mauripan..hee..hee

Lady of Leisure said...

thanks for sharing... i fail buat pancake macam ni, kalau lempeng kelapa tu i pass la hehe... sedapnya makan dengan honey kan..

ERMAYUM said...

babe i am bad with pancakes mat saleh ni i beli segera pre mix cam pillbury tu but kalu lempeng melayu i terror heheh but the way u buat camna senang ye

diana sidek said...

nampak fluffy and yummy yummy sgt your pancakes. no wonder org lain buat x fluffy ek sbb x letak mauripan.hmmm..kena try carik kat bakery shop lah ni ek

screamingmommy said...

Lady : i'm sure if u try this recipe..blh pass punya..cari mauripan ok?

Ermayum : beb, mmg senang org yg tak terer masak cam I pun blh lepas..u sure lah pejam mata je buat.

Diana : yes beb..cari mauripan..mmg fluffy:)

mJ said...

harusss dicuba!!! i dah lama mengidam nak masak pancake for bfast to Jon...tapi alasannn yg selalu menghalang ialah takde susu so, tak payah buat! hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails